Inzendingen 2023

 

Wie dingt er mee naar een prijs

 

De inzendingen voor 2023

Wie wint er dit jaar de Zuidas Duurzaamheidsprijs? Er zijn zes categorieën, die elk een winnaar kennen bij de uitreiking in het najaar van 2023:
Categorie Mobiliteit & Logistiek
Categorie Water & Groen / Openbare ruimte
Categorie Circulariteit & Afval
Categorie Maatschappij & Economie
Categorie Gebouwen & Energie
Categorie Algemeen / Klimaat

De inzendingen maken ook kans op het winnen van de Publieksprijs. Breng je stem uit! 

Mobiliteit & Logistiek

Apto – pick and bike servicehubs

Met ‘Pick and Bike’ is onderzoek gedaan naar strategische fietsknooppunten onder de ringweg a10 om hier de sociale veiligheid te verhogen en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzamere stadslogistiek: pakketdiensten, fietsservice, pickup points van lokale boeren en recycling gericht op de fietser,
wandelaar en klein elektrisch vervoer.

Greenwheels

Al bijna 30 jaar laten wij aan Nederland zien dat er autobezit niet de norm hoeft te zijn. Inmiddels rijden er meer dan 2.600 auto’s rond in Nederland, waaronder een toenemend aantal elektrische modellen. Meer dan ooit merken we dat consumenten én ondernemers geloven in autodelen

MyPup bv – mypup, my pick up point

Onze pick-up points zijn pakketkluizen waarin pakketten geleverd worden van alle soorten vervoerders. De pakketstromen worden gebundeld aan de rand van de stad en één bezorger brengt het elke dag naar de pakketkluizen. Zo vermin-deren we de toestroom aan pakketbezorgers en dragen we bij aan een reductie van CO2-uitstoot

VU Amsterdam – Vu travel grant

Duurzaamheid is één van de speerpunten van de VU. Daarom heeft het International Office een beurs gelanceerd die studenten motiveert de trein te pakken naar hun ‘exchange’ bestemming. 

Water & Groen / Openbare Ruimte

Allen & Overy – Groen dak apollo house

Het rijksmonument het Apollo House is in februari 2023 voorzien van biodiverse beplanting. En dat niet alleen: het was een unieke samenwerking tussen verhuurder en eigenaar! 

Amsterdam zuidas – ecologische kademuur 

Groenmuren hebben de toekomst. Achter de stenen wordt een vochtvoerende laag aangelegd en stimuleert daarmee de ontwikkeling van de natuur.

Amsterdam Zuidas – europaplein-oost

Het plein is rainproof ingericht en vormt daardoor een substantiële toevoeging voor water & groen in de buurt, waar jong en oud elkaar kan ontmoeten. 

Amsterdam Zuidas – natuurspeelplaats  Ravel

Een terrein op de Zuidas dat voor meerdere jaren braak zou liggen, is ingericht tot tijdelijke natuurspeeltuin. Kinderen van de nabijgelegen Kindercampus spelen er dagelijks.

Amsterdam Zuidas – ommetje water

Door middel van een audiotour worden complexe zaken rondom het thema ‘water’ en meegenomen in het verhaal over water in Zuidas.

Amsterdamse bos – Voedselbos

In het Amsterdamse Bos leggen we een voedselbos gecombineerd met boslandbouw aan: het Voedselbos. Voedsel komt vaak van ver. Lokaal een voedselbos aanleggen laat zien dat je gezond voedsel ook dichtbij kunt produceren.

zandraket – ‘De speelwildernis’ 

Een ecologische hotspot op de Zuidas te midden van hoogbouw. De Speelwildernis is ontworpen als speel-landschap voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Een mooi contrast van groene oase en hoogbouw in Zuidas.

Circulariteit & Afval

amsterdamse bos – circulaire houtveiling

Interesse in een uniek stuk Amsterdams hout?  Bieden is mogelijk op de circulaire houtveiling! Alle bewoners, kunstenaars en ondernemers uit de Metropoolregio Amsterdam mogen bieden op het hout.

Fornet –
Textile Care

Met Fornet willen we consumenten helpen om duurzamer met hun garderobe om te gaan en de textiel economie meer circulair te worden!  

Freshfields x plastic whale

Door inzet van Plastic Whale boot wordt plastic opgevist in de Amsterdamse grachten. Dit wordt vervolgens als grondstof gebruikt voor mooie producten.

Green office vu – wormenhotel

Met het wormenhotel wordt een stap gezet richting een betere afvalbeheer en circulaire economie op de VU Amsterdam.  

Instockmarket – 
Dé duurzame horeca groothandel voor de beste kwaliteit reststromen en de lekkerste circulaire merken. 

InstockMarket werkt samen met 85 boeren, telers, producenten en tussen-handelaren die hun producten niet verloren willen laten gaan. Ze ontvangen de producten in hun Food Rescue Center in Diemen en checken deze nogmaals op kwaliteit voordat ze de producten online zetten op InstockMarket.nl. Chefs kunnen deze producten vervolgens bestellen. Met onze duurzame horeca groothandel maken ze het voor chefs mogelijk om hoge kwaliteit reststromen in te kopen voor een goede prijs.

KRNWTR+ – 
Tappunten voor duurzame dranken

Lekker water drinken met veel minder afval. Met tappunten van KRNWTR+  zeg je dag tegen zinloze verpakkingen en vervoer!

Vermaat groep bv – in 100 days to zero food waste 

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem dat enorme economische, sociale en ecologische gevolgen heeft. Door de ‘In 100 days to zero foodwaste’ challenge, een initiatief van Vermaat en Deloitte binnen het Net Positive Network, verminderen we voedselverspilling. 

Vu amsterdam – strategie meubilair 

Voor meubilair zetten we bij de Vrije Universiteit Amsterdam de komende jaren nadrukkelijk in op een meer circulaire aanpak, waarbij we het grondstoffengebruik beperken en bestaande materialen langer (re-think, re-use, refurbish) in de keten houden. Zo stoten we minder CO2 uit.

Maatschappij & Economie

accenture/iss – house of hospitality

House of Hospitality School staat voor een unieke vorm van hybride leren. Studenten gaan naar school binnen een van de partnerbedrijven en leren het vak in de praktijk. In de samenwerking tonen we met elkaar het lef om in gedeeld eigenaarschap op te leiden.

CBRE – Socialclub

Socialclub is dé community voor alle mensen die in het World Trade Center werkzaam zijn. Met Socialclub verbinden wij de huurders van het WTC op gedeelde interesses middels het organiseren van een divers aanbod van activiteiten & events.

meelunie – life skills fundraising campaign

Onze Business Development Managers helpt in zijn vrije tijd het Life Skills team met het begeleiden van jongeren. Samen werken zij aan de ontwikkeling van levensvaardigheden, algemene kennis, zelfvertrouwen en burgerschapsvorming en proberen zij Zuidas toegankelijker te maken.

RAI Amsterdam – Hartverwarmend amsterdam

Het Hartverwarmend Amsterdam concept waarbij we dagverse, duurzame en smaakvolle, diervriendelijke ingrediënten gebruiken van bedrijven uit de omgeving van Amsterdam, bestaat al een tijdje. Dit jaar hebben we daar het plant-based concept aan toegevoegd.

Vebego –
De zuidas, een plek voor iedereen

Als organisatie bieden we iedereen een rol van betekenis aan; aanpakkers noemen wij ze graag. Deze kennis en ervaring delen we graag met alle bedrijven in Zuidas!

Lees het hele artikel van Vebego over een inclusievere Zuidas!

Meld je aan voor het Inclusivity 23 evenement van Vebego. Klik op bovenstaande afbeelding!

vu amsterdam – community garden vu

Momenteel zijn we onderzoeksresultaten met een multidisciplinaire groep vanuit de VU, BBN Adviseurs en Green Business Club Zuidas aan het vertalen naar een plan van uitvoering voor een inclusieve community garden op de VU campus. De samenwerking van deze verschillende partij, met verschillende expertises en behoeftes, maakt dit project bijzonder.

Vu amsterdam – starthub

VU StartHub is een tijdelijk paviljoen waar we ruimte bieden aan ondernemende studenten, medewerkers en alumni, die middels innovaties een bijdrage willen leveren aan een betere wereld. 

 Gebouwen & Energie

 

Actienetwerk 15% GasTerug 

Samen nemen we ‘gas terug’ voor een beter klimaat. Binnen het actienetwerk GasTerug komen bedrijven, brancheorganisaties, particuliere initiatieven, overheden, instellingen en nutsbedrijven samen om energiebesparing te realiseren.

baker mckenzie – label c awareness campagne

Omdat sustainability één van onze strategische pijlers is en sustainable real estate één van de speerpunten van ons real estate team, besloot Paul Goedvolk (partner real estate) actie te ondernemen. Hij zette een campagne op om bij vastgoedeigenaren bewustzijn te creëren ten aanzien van het belang (in alle opzichten) van label C.

GBc zuidas – zuidas doe(t) het licht uit!

Een project dat kantoren op Zuidas stimuleert om de onnodige verlichting uit te doen tussen 23:30 en 06:00 in de ochtend.

Van der valk zuidas – Breeam outstanding certificering

Het doel van Van der Valk Zuidas was om BREEAM Outstanding te bouwen, en dat is gelukt. Het toont aan dat het mogelijk is om milieu-bewust te bouwen en exploiteren zonder concessies te doen aan comfort en functionaliteit.

Vu amsterdam – onderzoeksgebouw

De uitbreiding van de VU Campus door de bouw van het nieuwe Onderzoeksgebouw staat in het teken van wetenschappelijk en medisch onderzoek. En levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de campus. 

!woon – 
Energiecoach

Een gratis bezoek van een energiecoach kan u een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar schelen. Onze energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON.

woonstichting lieven de key – stepstone

Met Stepstone heeft Woonstichting Lieven de Key met LEVS architecten en verschillende adviseurs een sociaal icoon op de Zuidas ontwikkelt waarin inventiviteit de belangrijkste pijler onder haar duurzaamheid is. Duurzame huisvesting voor jonge mensen met een smalle beurs.

Algemeen / Klimaat

 

accenture – plantaardig melk

Sinds begin dit jaar wordt in de koffiebar van Accenture standaard havermelk geschonken om de melkhoudende koffies te verminderen. 

Gerrit Rietveld academie – vegan kantine

De stap naar een bijna volledig veganistische kantine is gemaakt. Daarmee realiseren wij een flinke reductie in CO2-uitstoot en andere voor het klimaat schadelijke effecten.

Green business club zuidas – young GBC zuidas

Young Professionals van Arcadis, Loyens&Loeff en Deloitte namen het initiatief om een netwerk op te bouwen van Young Professionals in Zuidas die verduurzaming willen versnellen. Zo zijn er drie pijlers: eiwittransitie, onderzoek business-strategie en het netwerk.

lebkov & sons – biodynamische melk van kalverliefde

Per 4 oktober, gaan wij alleen nog maar koemelk van het merk Kalverliefde gebruiken. Dit is melk, die afkomstig is van een biodynamische boerderij (ofwel BD). Wij merken dat onze keuze, als familie bedrijf, voor duurzame, lokale en biologische producten mensen aantrekt. Vanaf deze stap is het assortiment bij Lebkov voor meer dan 50% biologisch.

vu amsterdam –
De CO2-assistent

Visie van de CO2-assistent: iedere afgestudeerde arts aan de VU is zich bewust van het complexe samenspel tussen de “gezondheid” van de aarde en de gezondheid van de mens (Planetary Health), weet welke effecten dit heeft op de gezondheid van de mens en erkent zijn/haar professionele rol hierin.

vu amsterdam – Rapportage CO2-emissie

Vanuit de ambitie een duurzame organisatie te willen zijn én door wettelijke regels is ten minste een rapportage van de CO2-emissie nodig op basis van het Greenhouse Gas Protocol. Dit onderzoeks-project is een duidelijk voorbeeld wat CSRD betekent voor een grote organisatie.