Winnaars

 

Zuidas Duurzaamheidsprijs 2023

De Zuidas Duurzaamheidsprijs is op 9 november 2023 uitgereikt aan zes inspirerende en duurzame projecten. Met de meeste stemmen van het publiek viel de RAI Amsterdam in de prijzen met het project ‘Hartverwarmend Amsterdam’. Vervolgens maakte de vakjury per categorie bekend dat de volgende projecten hebben gewonnen: De Speelwildernis van Jan van Schaik en Arend Niebuur, Vegan kantine van de Gerrit Rietveld Academie, Energiecoach van !Woon, In 100 days to zero food waste van Vermaat Groep BV en Travel Grant van de VU.

De Zuidas Duurzaamheidsprijs, die voor het eerst vorig jaar werd uitgereikt, werd druk bezocht in de Amsterdamsche Football Club (AFC) op het sportpark Goed Genoeg. De vakjury onder leiding van Yvette Watson, CEO The 2B Collective & Co-founder PHI Factory maakten de volgende winnaars bekend:

Gerrit Rietveld Academie – Vegan Kantine

De academie heeft de stap naar een bijna volledig veganistische kantine gemaakt. Wat resulteert in een flinke reductie van CO2-uitstoot en andere schadelijke effecten voor het klimaat.

Vebego – Zuidas een plek voor iedereen

Vebego streeft naar een meer inclusieve Zuidas. Vebego biedt iedereen een rol van betekenis aan; ook wel aanpakkers genoemd. De kennis en ervaring die Vebego opdoet delen ze graag met alle bedrijven op de Zuidas!

VU Amsterdam – Travel Grant

Duurzaamheid is één van de speerpunten van de VU. Daarom heeft het International Office een beurs gelanceerd die studenten motiveert de trein te pakken naar hun ‘exchange’ bestemming.

Zandraket – De Speelwildernis

Een ecologische hotspot in het hart van de Zuidas te midden van hoogbouw. De Speelwildernis is ontworpen als een speellandschap voor kinderen van 4 tot 12 jaar en biedt een bijzonder contrast tussen een groene oase en de hoogbouw in Zuidas. De speellandschappen van Zandraket zijn gemaakt door onder andere Jan van Schaik en Arend Niebuur.

Vermaat Groep BV – In 100 days to zero food waste

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem met enorme economische, sociale en ecologische gevolgen. Door de ‘In 100 days to zero foodwaste’ challenge, een initiatief van Vermaat en Deloitte binnen het Net Positive Network, wordt voedselverspilling verminderd.

!Woon – Energiecoach

Een gratis bezoek van een energiecoach kan jaarlijks tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON. Waaronder vrijwilligers van mensen die werken op de Zuidas.

RAI Amsterdam – Hartverwarmend Amsterdam (Publieksprijs)

Dit concept omvat dagverse, duurzame, smaakvolle en diervriendelijke ingrediënten van bedrijven uit de omgeving van Amsterdam en heeft dit jaar een plantbased concept toegevoegd.

Wil je meer weten over alle inzendingen? Bekijk ze hier: