Eerdere edities

 

Zuidas duurzaamheidsprijs

Afgelopen editie

In mei 2022 werd de eerste Zuidas Duurzaamheidsprijs uitgereikt op de Floriade Expo in Almere. De prijs werd vergeven in vijf categorieën en de winnaars weerspiegelen de breedheid aan de prachtige projecten die op het brede vlak van duurzaamheid plaatsvinden in Zuidas. De organisatie van de prijs (Gemeente Amsterdam, Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas) wil met de wedstrijd, net als met de eerdere Duurzaamheidsverslagen, een podium geven aan de diverse projecten die bijdragen aan een duurzame Zuidas en daarmee tegelijk een inspiratie zijn voor nieuwe initiatieven.

 

Winnaars 2022

Categorie Mobiliteit / Logistiek: 

Amaze Mobility  Deelmobiliteit zakelijke markt
Jurywoorden: ‘Dit initiatief combineert een compleet aanbod in deelmobiliteit, waardoor reizen met OV ook makkelijker wordt gemaakt. Daarmee wordt reizen via de bestaande diensten gebruiksvriendelijker, eenvoudiger en efficiënter. Werknemers en bewoners in het gebied worden zo op positieve wijze gestimuleerd om (meer) duurzaam naar Zuidas te komen’.

 

Categorie Water & Groen / Openbare ruimte:

Gerrit Rietveld Academie – The Garden Department
Jurywoorden: ‘Dit is een mooi initiatief om groen naar de stad te halen. De workshops, lezingen en andere programma’s dragen zeer bij aan kennisdeling over duurzaamheid en op welke wijze we allemaal ons steentje kunnen bijdragen. De educatieve evenementen zorgen bovendien voor meer betrokkenheid van de community en het samenkomen van studenten, leerlingen, bedrijven en bewoners in Zuidas’.

Categorie Afval & Circulariteit:

Oscar Circulair  Circulaire afvalketen
Jurywoorden: ‘We zijn erg te spreken over deze integrale aanpak op het gebied van mobiliteit en afval. Daarnaast vergroot dit initiatief het maatschappelijk bewustzijn en krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans voor verdere ontwikkeling én verbindt het ondernemers met elkaar. Het businessmodel heeft de juiste incentives om grondstoffen hun waarde te laten behouden en er zijn al duidelijke resultaten behaald en heeft ambitieuze plannen’.

 

Categorie Maatschappij: 

RAI Amsterdam – Van afval naar sociale waarde!
Jurywoorden: ‘Dit prachtige en brede project om zoveel verschillende partijen welke op grote schaal meewerken. Verschillende groepen worden door dit initiatief met elkaar verbonden en het creëert impact op diverse gebieden en niveaus. Het verbindt verschillende instituten en de bewoners welke een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De kennis en bewustwording over het belang van voorkomen van afval en grondstoffen in de kringloop te houden, worden met dit project ook bij de tijdelijke gebruikers in Zuidas (de exposanten) onder de aandacht gebracht’.

 

Categorie Energie / Gebouwen:

Amsterdamsche Football Club – Toekomstbestendig Clubhuis
Jurywoorden: ‘In deze categorie was de diversiteit aan fenomenale projecten groot. Het was moeilijk om de projecten met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor het project dat het meeste impact kan hebben op de gemeenschap op de Zuidas. Dit project heeft ons verrast door de heldere aanpak van alle maatregelen die er genomen zijn om CO2 te reduceren en de circulariteit te verhogen. Er is goed ingespeeld op klimaatadaptatie en dit gaan ze nu verder profileren naar alle bezoekers en gebruikers van diverse leeftijdscategorieën. Het project inspireert daarmee een breed publiek over hoe goed duurzaamheid ook in de sportwereld toegepast’.

De Trotse winnaars en juryleden van 2022

Duurzaamheidsverslagen

Voordat de Zuidas Duurzaamheidsprijs werd georganiseerd, werden er acht edities van het Duurzaamheidsverslag gemaakt in Zuidas. De oudere edities zijn binnenkort beschikbaar op deze website.