Samen Tegen Voedselverspilling | Banqueting-top minder voedselverspilling op de Zuidas

Gemiddeld wordt meer dan een vijfde van het eten en drinken van vergaderlunches verspild. Zonde van de ingrediënten, grondstoffen, energie én inzet van de catering. Het terugdringen van voedselverspilling bij banqueting is een grote uitdaging waar negen cateraars samen met hun opdrachtgevers de schouders onder zetten. Want de oplossing is samen.

Banqueting is onder cateraars en facilitair managers een beruchte bron van verspilling. Écht zo’n issue waar maar geen oplossing voor te vinden lijkt, omdat er zoveel verschillende neuzen dezelfde kant op moeten. Samen Tegen Voedselverspilling, Community of Practice Grote Werkgevers Amsterdam en Green Business Club Zuidas organiseerden een bijeenkomst waarin cateraars en opdrachtgevers de koe bij de horens vatten.

En de olifant in de kamer werd benoemd: het belang om banqueting-verspilling te voorkomen is voor een cateraar natuurlijk anders dan voor een opdrachtgever. Juist hier ligt de kracht van dit project: in transparantie, gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en het omdenken van bestaande structuren.

Ecologische impact
Al ons eten en drinken is met aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld, of juist verhit, en verpakt. Door mens en dier, van grond tot mond en van lopende band tot restaurant. Als we dit goede eten verspillen, zijn de energie, uitstoot, water, grondstoffen en landgebruik dus ook voor niets geweest. Door elk kapje brood of overrijp stuk fruit goed te benutten, dragen we positief bij aan ons klimaat en onze hele leefwereld.

In het project werkt de cateringsector gezamenlijk aan het structureel verminderen van voedselverspilling. Daar wordt in samenwerking met Wageningen University & Research jaarlijks op gerapporteerd. Lessen die uit het project worden getrokken worden gedeeld zodat iedereen die met catering te maken heeft hiermee aan de slag kan.

Zichtbaarheid
De organiserende partijen hebben via de eigen kanalen aandacht besteed aan het project, denk aan nieuwsbrieven en social media.

Betrokkenen: Uit het project bleek onder meer dat een betrokken facilitair manager vaak niet voldoende is. Een organisatie zou eigenlijk in de breedte voor verspillingsvrij moeten gaan en maatregelen daarvoor accepteren. Daarvoor is draagvlak nodig van directeur tot gast (eindgebruiker).

Organisaties: Met het project worden allerlei organisaties allereerst bewust gemaakt van de omvang van het probleem en hun rol daarin. Daarnaast werkt de gezamenlijke en data-based aanpak, waardoor je ziet en hoort wat er bij anderen speelt, inspirerend en stimulerend. Van hogeschool tot consultancy, en van ouderenzorg tot aan advocatenkantoor: iedereen heeft vergelijkbare uitdagingen.

Schaalbaarheid
Landelijke opschaling is mogelijk. Geen one size fits all oplossing.

Meer informatie
Cateraars en Opdrachtgevers pakken voedselverspilling bij banqueting samen aan
Slimmer cateren
42% wordt verspild bij banqueting terwijl koffieprijzen stijgen

Editie

2025

Categorie