Samen delen tegen verspillen
Bij De Groene Kans draait alles om samenkomen en verspilling tegengaan. Iedere woensdagavond halen vrijwilligers overgebleven producten op bij supermarkten en buurtbewoners. Donderdag worden deze gedeeld tijdens een tuinfeest met gratis koffie, taart en muziek. Naast eten vinden ook kleding, plantjes en houdbare producten een nieuwe eigenaar.
Wat dit project bijzonder maakt
Het is laagdrempelig, warm en gelijkwaardig: geen regels, geen formulieren, geen rijen – iedereen is welkom. Waar elders verspilling of uitsluiting dreigt, ontstaat hier juist verbinding en vreugde. Dat maakt dit initiatief niet alleen duurzaam, maar ook sociaal uniek: het combineert voedselredding met het versterken van de buurtgemeenschap.
Ecologische impact
Met “Samen delen tegen verspillen” krijgt voedsel dat anders in de prullenbak belandt een tweede kans. Iedere woensdagavond halen vrijwilligers producten op bij lokale supermarkten en buurtbewoners. Zo voorkomen we verspilling én reduceren we de verborgen CO₂-voetafdruk die gepaard gaat met de productie en logistiek van voedsel.
Dankzij dit project wordt zichtbaar hoeveel er eigenlijk nog te redden valt: een netje sinaasappels waarvan er maar één rot is, brood dat een dag oud maar nog heerlijk vers is, of een verspakket met alleen een overrijpe avocado. Wat elders wordt weggegooid, krijgt hier opnieuw waarde.
Maatschappelijke impact
Het wekelijkse tuinfeestje is méér dan een plek om eten te halen: het is een warme ontmoetingsplek met koffie, taart en muziek. Hier ontstaan nieuwe contacten en wederzijds begrip.
Iedereen is welkom die tegen voedselverspilling is – en dát maakt dit project zo krachtig. Buurtbewoners komen niet omdat ze zielig zijn of gratis eten nodig hebben, maar omdat ze trots zijn dat ze bijdragen aan een betere wereld. In deze sfeer ontstaat een hechte community waarin sterkere en kwetsbaardere bewoners elkaar vinden, wat zorgt voor gelijkwaardigheid én prachtige ontmoetingen.
Zichtbaarheid
De groene kans op de AJ Ernstraat (Buitenveldert) trekt gemiddeld iedere week 40 bezoekers en bouwt iedere week uit. Toch kan de bekendheid nog groeien, zodat meer mensen weten dat ze welkom zijn.
Schaalbaarheid
Het model is eenvoudig en flexibel: met vrijwilligers, reststromen en een gastvrije plek kan dit initiatief in andere buurten worden gekopieerd. Ook kunnen de bestaande groene kansen makkelijk nog uitbreiden qua capaciteit. Maar daarvoor zijn wel eerst meer samenwerkingen nodig met supermarkten, restaurants, horeca gelegenheden, bedrijfskantines, etc. voor de aanvoer van eten/producten.