Boeren van Amstel gaf in het jubileumjaar van Amsterdam 750 de ❌❌❌ Amsterdammer Kaas terug aan de Amsterdammer. Voor iedere kilo verkochte kaas zaaien we 1m2 biodiversiteit in het Amstelland. Dankzij de RAI kwam het product bij de groothandel terecht en gingen steeds meer bedrijven op de Zuidas de ❌❌❌ Amsterdammer Kaas gebruiken in het bedrijfsrestaurant. Met de opbrengst werden de eerste hectares kruidenrijk grasland in het Amstelland ingezaaid. Naast de RAI gebruiken onder andere de VU, ABNAMRO, Stibbe, Accenture, Postcode Loterij, Stach en De Nederlandse Bank onze kaas, evenals Waternet. Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht ging de samenwerking met ons aan en investeerde in een biodiverse rand van 6.000m2, waarbij we ook van elkaars kennis profiteerden. Inmiddels groeit dit initiatief uit tot een collectieve beweging: we willen komend jaar samen met 75 bedrijven op de Zuidas 75.000 m² biodiversiteit in het Amstelland inzaaien. Dit vergt een minieme investering van €1.000.
We zijn trots dat een productlancering zo’n kettingreactie heeft ontketend.
Ecologische impact
Dit project draagt bij aan biodiversiteit, lokale economie en klimaatadaptatie. Concreet wordt 75.000 m² kruidenrijk grasland en slootranden ingezaaid in het Amstelland, leefgebied voor insecten, weidevogels en waterleven. Dankzij biodiverse oevers kan de waterkwaliteit verbeteren.
De impact wordt meetbaar gemaakt via satellieten, drones en eDNA-onderzoek. Ook de uitvoering is duurzaam: lokale boeren en collectieven voeren het werk uit met oog voor natuur en waterkwaliteit.
Maatschappelijke impact
Het project verbindt de Zuidas met de groene achtertuin van de stad. Werknemers en klanten worden ontvangen in het Amstelland. Mijn persoonlijke missie? We maken natuurherstel eetbaar, meetbaar en beleefbaar. Daarmee ontstaat bewustwording en betrokkenheid over voedsel, landschap en biodiversiteit. De samenwerking met de RAI laat zien hoe een iconisch congrescentrum sociale en ecologische waarde kan toevoegen. Jongere, oudere generaties en mensen van diverse culturen worden meegenomen via excursies, educatie en de zichtbare koppeling tussen stad en land. Het project stimuleert inclusiviteit en verbinding door verschillende sectoren en culturen samen te brengen. Voedsel verbindt, immers.
Zichtbaarheid
Het project is zichtbaar door de gezamenlijke communicatie met de klanten van Boeren van Amstel en de deelnemende bedrijven zoals de RAI. Via satellietbeelden, drones en online widgets kan ieder bedrijf zijn eigen biodiversiteitsperk volgen. Bezoeken en excursies zorgen dat medewerkers en stakeholders natuurherstel van dichtbij beleven. Boeren van Amstel komt keynotes en tastings geven op de bedrijfsvloer. Media-aandacht voor de ❌❌❌ Amsterdammer Kaas in combinatie met biodiversiteit versterkt de bekendheid. Het project inspireert bedrijven, bewoners en beleidsmakers en wordt actief gedeeld via evenementen, social media en perskanalen. Zo wordt kennis breed gedeeld en anderen aangespoord om mee te doen.
Schaalbaarheid
Wat in Amsterdam op de Zuidas begon met bedrijven zoals de RAI en Waternet/AGV kan op andere plekken worden toegepast. Het model is eenvoudig: bedrijven bundelen investeringen en boeren zaaien biodiversiteit in. Door de digitale monitoring is de impact overal zichtbaar en meetbaar. Hierbij wordt ook Ai ingezet. Het initiatief is de voorloper geweest van Biodiversity Boosters, een initiatief van Rabobank, FrieslandCampina en ASR. Daarmee kan dit project ook andere regio’s en sectoren inspireren en versterken. Het inzaaien van biodiversiteit en het aanbrengen van natuurherstel is breed inzetbaar en stimuleert nieuwe samenwerkingen.Ons doel is om de pilot vanuit de Zuidas te laten doorgroeien naar uiteindelijk een internationale beweging.
Onze partners zijn:
Natuur: Vogelbescherming Nederland, Landschap Noord Holland, Biodiversiteit op je Bord
Wetenschap: VeenVitaal van de Vrije Universiteit, UvA/Hva
Amsterdam: Hello Zuidas, De Groene Stelling, Amsterdam Made, van Amsterdamse Bodem, Amsterdam&Partners
Kennisdelen: via Big Data Value Center waarbij we een lokale keten simuleren en we zijn bezig met het verwerken van onze in- en outputs in block chain technologie.